21 januari 2022

Wat je moet weten over de competentie van chauffeurs

2 min read
code 95

Ben je beroepschauffeur, dan moet je code 95 op het rijbewijs halen. Deze code is het bewijs dat je geslaagd bent voor de opleiding tot beroepschauffeur en het certificaat van vakbekwaamheid behaalt. Deze code is belangrijk als je meer dan twaalf uur per week met de bus of vrachtwagen rijdt. Om deze code te verkrijgen, moet je een aantal theoretische vakken beheersen, waaronder verkeer en technologie, goederenvervoer administratie en dossierbeheer. Dan moet je slagen voor de praktijkexamens waaronder het praktijkexamen C of D en ook het examen op gesloten terrein.

code 95

Hoe verkrijg je een licentie voor professioneel chauffeur?

Een beroepschauffeur kan de code 95 op zijn/haar rijbewijs krijgen wanneer hij/zij kan slagen voor de beroepskwalificatie. Een vrachtwagenchauffeur kan een C-licentie verkrijgen, terwijl een buschauffeur een D-licentie kan verkrijgen. Dit rijbewijs kun je na het behalen van het examen halen bij het CBR of Centraal Bureau voor de Toetsing Motorrijtuigen. Om dit examen te kunnen afleggen, moet je aan een aantal eisen voldoen. Ten eerste moet je 18 jaar of ouder zijn. Ten tweede moet je een rijbewijs B hebben. Ook moet je in het bezit zijn van een geschiktheidstest. Voor het verkrijgen van een geschiktheidstest kunt u medisch gekeurd worden.

Hoe verleng je het beroeps rijbewijs?

Als je een beroeps rijbewijs hebt gehaald, moet je 35 uur nascholing volgen. Wanneer je deze opleiding hebt afgerond, informeert het CBR de RDW. Zo kun je jouw rijbewijs verlengen. Zorg ervoor dat je aan alle vereisten voldoet voordat de code verloopt. Vernieuw je het rijbewijs niet voor de vervaldatum, dan mag je niet meer dan twaalf uur per week een bus of vrachtwagen besturen. Het rijbewijs en de beroepscode zijn vijf jaar geldig. Zorg er dus voor dat je deze licentie verlengt voordat deze verloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *