21 januari 2022

Remblokken: belangrijk voor de veiligheid van je voertuig

2 min read
Remblokken

De remblokken worden voor en achter bij het remmen niet even zwaar belast: het gewicht van de auto is vooral op de voorkant geconcentreerd. Dit slijtage-verschil is echter niet significant en vereist geen grotere verandering aan de voorkant dan aan de achterkant. Afhankelijk van de rijstijl en de kwaliteit van de remblokvoering is het raadzaam om de remblokken van jou auto elke 80 tot 100.000 km te vervangen. Om hun goede staat te garanderen, is elke 15.000 tot 30.000 km een ​​visuele inspectie nodig.

Hoe weet je of ze versleten zijn?

Er zijn verschillende indicatoren om de slijtage van de remblokken te controleren: Als de auto er een heeft, controleer dan de slijtage-indicator van de remblokken. Controleer het remvloeistofpeil: als deze laag is betekent dit dat de remblokken versleten zijn. Demonteer het wiel: als de plaat minder dan 5 millimeter meet, is het sterk aan te raden de remblokken te vervangen.

De klachten

  • Zacht rempedaal
  • Sissende fluitjes
  • Lawaai tijdens het remmen
  • Schokken tijdens het remmen
  • Metaalbreekgeluiden
  • Grote handremslag

Hoe controleer je zelf de remschijven?

Om de remschijven zelf te controleren, moet je eerst aan de fabrikant vragen wat de gedefinieerde minimale schijfdikte-afmeting voor jou remschijven zouden moeten zijn. Als de remschijven dunner zijn dan de minimale schijfdikte dan wordt het remsysteem aanzienlijk minder effectief. Ook de remweg bij noodremmen is dan veel groter en geeft dit meer kans op ongelukken. Om de dikte te meten heb je een meetinstrument nodig dat remklauw wordt genoemd. Hiermee kun je de dikte vergelijken met de waarden die door de fabrikant zijn gedefinieerd. Als de schijf bekrast is, is vervanging onvermijdelijk. Voor het controleren van de remblokken moet je de wielen verwijderen en de dikte van hun voering controleren. Deze moet aan de voorkant minimaal 3 millimeter zijn en aan de achterkant 2 millimeter.