21 januari 2022

Je passie najagen? Of van je werk je passie maken?

2 min read
passie

Veel mensen hebben het over dat je moet doen wat je leuk vindt. Dat je je passie moet najagen. Je moet namelijk lang zat werken. Het is dus wel belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt, toch? In dit artikel kom je meer te weten over werk en de passie hiervoor. Heb je die passie van jezelf of moet je die passie ontwikkelen? Voor elk mens ligt dit weer anders. Wil jij jouw talent ontdekken en ben je woonachtig in Groningen? Bekijk dan deze assessment in Groningen. Talentem kan jou helpen met assessment, recruitment, HR interim en interim finance.

Passie sinds jonge leeftijd

Sommige mensen weten van jongs af aan al wat ze willen worden. Veel kinderen zeggen dat ze juf of politieagent willen worden, slechts een deel wordt ook echt wat ze op jonge leeftijd al van plan waren. Soms ontwikkelen ze deze passie voor het beroep door te kijken naar voorbeelden. Hun vader die bij de politie werkt of de leuke juf uit een film. Op allerlei manieren kunnen kinderen geïnspireerd raken voor een bepaald beroep. Mensen die al op jonge leeftijd weten wat ze willen hebben het misschien wat makkelijker dan mensen die in havo 5 nog steeds geen idee hebben. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat de kinderen die al vroeg deze passie hebben zelf deze ontwikkeling hebben gestart.

Passie ontwikkelen op latere leeftijd

Veel mensen hebben niet echt een passie op jonge leeftijd. Ze zijn druk met buiten spelen, huiswerk maken en met vriendjes en vriendinnetjes spelen. Een passie voor een droombaan is er (nog) niet. Veel mensen kiezen dus een bepaalde opleiding die ze leuk lijkt en gaan vervolgens aan de slag bij een bedrijf dat aansluit op de opleiding. Wat opvalt is dat de passie ontstaat als je er veel mee bezig bent en er goed in wordt. Als de passie niet ontstaat omdat je misschien niet de goede opleiding hebt gekozen, dan kun je je laten omscholen. Vervolgens kun je aan de slag met een beroep waar wel je passie ligt.