21 januari 2022

Alles over een inclusieve samenleving

2 min read

De termen inclusie of inclusief onderwijs of een inclusieve samenleving heb je vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat betekent het precies?

Betekenis

Inclusie betekent dat mensen met een beperking meedoen in de samenleving, en erbij horen. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. Bijvoorbeeld zelfstandig reizen, zelfstandig stemmen en zelf beslissen waar ze wonen en naar school gaan. In een inclusieve samenleving zijn er geen speciale voorzieningen voor mensen met een beperking. Alle voorzieningen zijn toegankelijk voor iedereen en iedereen kan er zelfstandig gebruik van maken. Scholen voor speciaal onderwijs en woonvoorzieningen voor mensen met een beperking zijn dus geen voorbeelden van inclusie. Kijk ook eens op Sam

Toegankelijke informatievoorziening

Overal om ons heen is informatie, we leven immers in een informatiesamenleving. Maar een groot deel van die informatie is niet voor iedereen toegankelijk. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld moeite om geschreven tekst te begrijpen, andere zijn slechthorend en kunnen geen televisie kijken zonder ondertiteling. 

Volgens de Verenigde Naties heb je het recht om zelfstandig beslissingen te nemen. Maar om die beslissingen te nemen heb je wel informatie nodig. Daarom is toegankelijke informatie voor iedereen heel belangrijk. 

Arbeid en participatie

Ook hebben mensen met een beperking het recht om hun eigen geld te verdienen met werkt dat bij hen past. Om het werk zo goed mogelijk uit te voeren hebben ze recht op hulpmiddelen zoals, een aangepaste werkplek of een gebarentolk bij vergaderingen. Daarnaast hebben ze het recht op het vinden en houden van werk en mogen zij niet gediscrimineerd worden.  

Eigen regie

Als laatste bespreken we het onderwerp eigen regie. Dit betekent dat iemand zelf beslissingen mag nemen over zijn eigen leven. Bijvoorbeeld waar ze wonen, waar ze naar school gaan en hoe laat ze naar huis gaan van een feestje. Ze hebben wel recht op ondersteuning, maar mogen zelf beslissen of ze die ondersteuning willen en van wie dat is. 

Bron: Wijzijnsam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *