21 januari 2022

5 zaken die je als ZZP’er moet regelen

2 min read
ZZP

ZZP’er zijn. Het geeft ontzettend veel vrijheid. Er kleeft echter één nadeel aan: het regelwerk. Het is dan ook niet vreemd dat veel van jouw lotgenoten zogenoemde ZZP bemiddeling inschakelen. Maar ook in dat geval is het belangrijk dat je weet waar je over praat. In deze blog vertellen de specialisten van Recruitment Backoffice welke zaken ZZP’ers moeten regelen – óf laten regelen. Lees snel verder!

1. De zakelijke administratie

Elk jaar komt het weer om de hoek kijken: de aangifte. Voor vele ZZP’ers een tijd van onbehoorlijk afzien. Het is dan ook belangrijk dat de zakelijk administratie goed geregeld is. Hiermee voorkom je namelijk veel gedoe, tijd en stress. Dit kun je doen door de hele mikmak uit te besteden. Doe je het liever zelf? Dan kun je bij de Belastingdienst genoeg informatie vinden. Daarnaast raden wij – met klem – aan om je administratie minimaal één keer per week bij te werken.

2. Belastingen

Iedereen die werkt, betaalt belasting. Als werknemer merk je daar echter weinig van. Behalve aan het bedrag op jouw rekening dan. Alles wordt namelijk door de baas geregeld. ZZP’ers moeten dit zelf doen én hebben daarnaast te maken met extra belastingen, zoals de BTW en de Zorgverzekeringswet. Zoek uit welke belastingen je moet betalen en zet altijd voldoende geld apart.

3. Appeltje voor de dorst

Het leven van een ZZP’er gaat niet altijd over rozen. Soms heb je met zware periodes te maken. Je hebt minder opdrachtgevers. Je gaat op vakantie. Je bent een weekje ziek. Dan is het verstandig om wat geld achter de hand te hebben. Zet daarom altijd voldoende geld apart om deze momenten te overbruggen.

4. Verzekeringen

Als ZZP’er aan de slag gaan brengt de nodige risico’s met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken. Er kan onenigheid ontstaan met één van jouw opdrachtgevers. Of er ontstaat schade binnen jouw werkplek. In al deze gevallen kun je aanspraak maken op een verzekering. Het is daarom verstandig om er al vroeg één af te sluiten.

5. Pensioen

Aan het einde van de rit wil vrijwel iedereen lekker van zijn of haar pensioen kunnen genieten. Niet alleen werknemers, maar ook de ZZP’ers onder ons. Voor deze laatste groep is het belangrijk dat zij dit zelf regelen. Daarnaast kun je ook een nabestaandenpensioen regelen, zodat – mocht jij overlijden – je familie niet met lege handen komt te staan.